Makine Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 25
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Makine Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Hamit ADİN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Hasan OKTAY
Tarihçe
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, 17 Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunun ilgili maddesi gereğince Batman Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuştur. Fakülte bünyesinde kurulan Makina Mühendisliği bölümü 2008-2009 eğitim-öğretim döneminde öğrenci alımına başlamıştır. 2009-2010 öğretim döneminde ise ek kontenjanla 2.öğretime öğrenci alınmıştır. 2018-2019 öğretim yılı itibariyle bölümde 338 aktif Lisans öğrencisi ve 150 lisansüstü öğrenci eğitim görmektedir. Mühendisliği Bölümü Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı, Makina Teorisi ve Dinamiği Anabilim Dalı, Mekanik Anabilim Dalı, Termodinamik Anabilim Dalı, Otomotiv ve Enerji Anabilim Dalı olmak üzere 6 Anabilim Dalından oluşmaktadır. Makine Mühendisliği Bölümü ve Makine Mühendisliği ABD. Lisans, yüksek Lisans ve Doktora düzeylerinden çok sayıda mezunu bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Makine Mühendisliği Lisans Programı alanında Lisans Derecesi (Fen Bilimleri) almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Batman Üniversitesi’nde öğrenim görmek üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yerleştirilen öğrencileri isimleri Üniversitemizin web sitesinde ilan edilerek kesin kayıt prosedürü hakkında bilgi verilir. Öğrenciler, kayıtlanacakları program için belirlenen tarihlerde, kesin kayıt işlemlerini tamamlamak üzere BATÜ’ye davet edilir. Kayıtla ilgili tüm prosedürler, yazılı bir mazeret beyan edilmedikçe, öğrencilerin bizzat kendileri tarafından tamamlanmalıdır. Kayıt işlemleri, Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. BATÜ’de öğrenim görmeye hak kazanan yabancı uyruklu öğrenciler, başvurularının değerlendirilmesinin ardından web sitesinde ilan edilir. Bu öğrencilere, hem vize işlemlerinde hem de diploma denklik işlemlerinde kullanılmak üzere bir “Kabul Mektubu” hazırlanır. Öğrenciler, gerekli belgeleri sunarak ilan edilen kesin kayıt tarihleri süresince kayıt işlemlerini tamamlamakla yükümlüdürler. Uluslararası değişim öğrencilerinin kayıtları, BATÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Protokollerde belirtilen koşullara göre, değişim öğrencileri uygun görülen derslere kayıtlanarak bir ya da iki dönem BATÜ’de öğrenim görebilmektedir. Dönem sonunda, kayıtlanılan tüm dersleri notları ve AKTS kredileriyle gösteren resmi bir transkript öğrenciye teslim edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisansüstü programlarda öğrenim görmek isteyen öğrenciler, ÖSYM tarafından yürütülen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı’na (ALES) girerek, bu sınavdan alacakları puan sonucunu başvuruları esnasında sunmalıdırlar. Uluslararası geçerliliği olan GRE (Graduate Record of Examination) sınavı da ALES yerine geçebilir. Başvuru sahipleri, aynı zamanda üniversiteler tarafından belirlenen lisansüstü program kabul koşullarını da yerine getirmelidirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programda öğrenim gören öğrenciler, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına erişmeli ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az CC notu alarak başarılı olmalıdırlar. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS 240’dır. Öğrencilerin zorunlu stajlarını belirtilen sürede tamamlamaları da zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Kapsamı en geniş olan mühendislik dallarından biri olan makina mühendisliğinin çalışma alanı da bu denli geniştir. Makina mühendisliği teknoloji ile özdeşleşmiş bir disiplindir. Öyle ki, hemen her teknolojik gelişmenin altında makina mühendisliği alanındaki çalışmalar yatmaktadır. Diğer taraftan da teknoloji ilerledikçe makina mühendisliğinin önemi daha da artmakta ve makina mühendislerinin çalışma alanları genişlemektedir. Hatta bu genişleme sonucunda genel makina mühendisliği alanındaki branşlaşmadan endüstri mühendisliği, üretim ve imalat mühendisliği, tekstil mühendisliği, gemi inşaatı mühendisliği, uçak ve uzay mühendisliği, otomotiv mühendisliği, nükleer mühendislik gibi günümüzün popüler mühendislik dalları ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, iyi bir eğitim almış ve kendisini sürekli yenileyerek yetiştirmiş bir makina mühendisi bu branşlaşmış mühendislik dallarının hepsinde de iş bulabilme ve başarılı hizmetler verme şansına sahiptir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere BATÜ'de aldıkları her ders için, aşağıdaki tabloda verilen harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur. Bir derste başarılı olabilmek için öğrencilerinin en az CC notu, eşdeğer AKTS notu olarak ise E almaları gerekmektedir.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=20