Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 21
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Petrol ve Doğal Gaz Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. İnci TÜRK TOĞRUL
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Derya KOCA
Sekreter
Memur Fırat Taş
Tarihçe
Petrol ve Doğal Gas Mühendisliği, Batman Üniversitesi Rektörlüğü'nün önerisi üzerine, Yükseköğretim Kurulunun 07.12.2007 tarihli toplantısında kurulmuştur. Bölümümüz, Petrol Arama ve Petrol İşletme olmak üzere iki Anabilim Dalından oluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu bölüm, yükseköğretimde Petrol ve Doğal Gaz mühendisliği alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin, tümünü başarıyla tamamlamak, 30+30 gün yaz stajlarını yapmak ve bu derslerin ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Petrol ve doğalgaz mühendisleri; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve bağlı şirketlerinde, Maden Tetkik Arama, Devlet Su İşleri, BOTAŞ ve yabancı şirketlerde çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
“Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=19