Özel Güvenlik ve Koruma - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Mülkiyet koruma ve güvenlik sektörüne mesleki açıdan uzmanlaşmış elemanlar yetiştirmek temel amaçtır.

Özel güvenlik alanında nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak ve öğrencilerin mesleğin temel becerilerine sahip olmasının yanında bilgisayar kullanabilen, yabancı dil bilen elemanlar yetiştirme hedeflenmektedir. Programda sadece teorik bilgilere değil, bunun yanında uygulamaya yönelik faaliyetlere de yer verilmektedir. Özel Güvenlik ve Koruma Programı, lise öğreniminden sonra iki yıllık eğitim vermektedir.  Öğrencilerin mesleği ile ilgili alanlarda toplam 30 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması da zorunludur. Öğrenciler, programda bulunan tüm zorunlu dersleri almak ve geçmek zorundadır. Zorunlu derslerin yanında seçimlik dersleri de alma zorunluluğu vardır. 

Özel güvenlik programından mezun olan öğrenciler, özel güvenlik firmaları ve kamu kurumlarının güvenlik bölümlerinde istihdam edilebilmektedir (Alışveriş merkezleri, bankalar, hastaneler, gar, havalimanı, terminal, tramvay gibi ulaşım sistemleri, toplantı, konser, spor karşılaşmaları, sahne gösterileri gibi etkinlikler, fabrikalar ve VIP koruma). 

Yasanın belirlediği çerçevede Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışmaya başlayan mezunlar, sahip oldukları bilgi ve beceriyi sorumluluk alma bilinci ile uygulayıp başarılı oldukları takdirde kısa zaman sonunda ara yönetici olarak terfi ettirilebilmektedirler

Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavından yeterli not almaları koşuluyla Sosyal Hizmetler alanında lisans eğitimlerine devam edebilirler. Ayrıca istedikleri takdirde sınava girmeden açık öğretim fakültelerinin iktisat ve işletme bölümlerine devam edebilirler.


"5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun" un 10. Maddesi d, e, f, bentleri ile "5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik" in 18. maddesinde belirtilen şartlara sahip olmak. Tam teşekküllü bir hastaneden "Özel Güvenlik ve Koruma Görevlisi Olur" ibaresi içeren heyet raporu almak.

Erkek adaylarda boy 1.70 m, bayan adaylarda 1.60 m. den az  olmamak zorunluluğu vardır.


Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Ferhat KORKMAZ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Mustafa İNAL
Tarihçe
Özel Güvenlik ve Koruma Programı 2018-2019 akademik yılından beri eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Bu bölümde öğrenciler, 120 AKTS kredilik dersleri başarı ile tamamladıklarında Özel Güvenlik ve Koruma ön lisans derecesine sahip olurlar.
Kabul Koşulları
Lise ve dengi okul diplomasına sahip adaylar, YÖK'ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından yerleştirilir. (Programa katılacak erkek öğrencilerin boylarının en az 170 cm, kadın öğrencilerin en az 160 cm olması gerekmektedir. Ayrıca devlet hastanesinden sağlık raporu ve adli sicil belgesi istenir.)
Üst Kademeye Geçiş
Özel Güvenlik ve Koruma Programı’ndan mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek lisans öğrenimlerine devam edebilirler.
DGS Kılavuzu'nda yer alan bilgilere göre, örgün öğretim yapan lisans programları arasından "Acil Yardım ve Afet Yönetimi" ve "Sosyal Hizmet" programlarını tercih edebilirler. Dikey Geçiş Sınavı’na giren mezunlarımız açıköğretim lisans programları arasından ise "Acil Yardım ve Afet Yönetimi", "Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri", "İktisat”, “Kamu Yönetimi”, “Maliye”, “Uluslararası İlişkiler”, “İşletme”, “Konaklama İşletmeciliği”, “Sosyal Hizmet”, “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Halkla İlişkiler ve Tanıtım”, “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi”, “Turizm İşletmeciliği” programlarını tercih edebilirler.
DGS ile lisans öğrenimine devam etme imkânı kazanan mezunlarımız için, ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere yerleştirildiği lisans programında muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, yerleştirildiği lisans programından alması gereken dersler belirlenir. Bu çerçevede kayıt yaptıran mezunlarımız, öğrenimlerine, yerleştirildikleri lisans programında devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için mevcut olan derslerin tamamını (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu stajı başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Özel güvenlik görevlileri başta iş ve alışveriş merkezleri, konaklama yerleri, sağlık kuruluşları, eğitim ve öğretim kurumları, müzeler, ören yerleri, toplu konut alanları, hava meydan ve limanları ile deniz limanları, metrolar, gar ve terminaller, sanayi ve ticari işletmeler olmak üzere baraj, enerji santralleri, rafineri, enerji nakil hatları, radyolink istasyonları, görüntü ve ses verici istasyonlar, akaryakıt nakil, depolama, yükleme tesisleri, orman alanları, her türlü spor müsabakaları, sahne gösterileri ve toplantıların yapıldığı açık ve kapalı mekânlarda olmak üzere çok farklı alanlarda istihdam imkanı bulunmaktadır.
Program mezunları ayrıca özel güvenlik firmaları ve kamu kurumlarının güvenlik bölümlerinde istihdam edilebilmektedir. Ayrıca KPSS sınavından yeterli puan almak şartıyla kamu yönetiminde de istihdam imkanı bulunmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, ölçme ve değerlendirme konusu, Batman Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne göre belirlenir. Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70'ine, uygulamaların ise en az %80'ine devam etmiş olması zorunludur. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulur. Ara sınav %40, final sınavı %60 katkı yapar. Finallerden sonra dersi geçmek için yeterli başarı puanı elde edemeyenler bütünleme sınavlarına girebilir. Bütünleme sınavlarının katkısı final sınavları gibi %60'tır.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1828