Sağlık Kurumları İşletmeciliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Sağlık Teknikeri
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Sağlık Kurumları İşletmeciliği, sağlık sektörü ile ilgili her türlü kamu-özel kurum ve kuruluşlarında idari işlemlerin yönetilmesini ifade etmektedir. Sağlık Kurumları İşletmecisi ise, sağlık sektörü ile ilgili her türlü kamu-özel kurum ve kuruluşlarda idari işlemlerin yerine getirilmesini sağlayan kişi olarak görev üstlenen kişidir.



Sağlık İşletmeciliği Programının amacı; iktisat ve işletme bilgisine ek olarak sosyo-psikolojik hizmetler de dikkate alınarak bütüncül bir yaklaşımla sağlık kurumları işletmeciliği alanında uzmanlar yetiştirmek, Türkiye’de Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanında önemli bir ihtiyaç olan kalitede rekabet edebilecek donanımın gerektirdiği eğitimi vermek, öğrencilere Sağlık Kurumları İşletmeciliği konusunda yeterli uygulamalarla deneyim kazandırmak ve gerekli olan sosyal güvenlik hukuku ve sağlık mevzuatı konularında bilgi birikimi kazandırmaktır.



Program mezunlarına sağlık kurumlarını yönetebilmek için gerekli olan disiplinler arası bütüncül yaklaşım kazandırarak, sağlık kurumlarını kaliteli hizmet veren, ekonomik anlamda da başarılı ve kalitede rekabet edebilen bir işletmecilik anlayışı ile işletmelerini sağlamaktadır. Böylece evrensel kalitede yetişecek olan öğrencilerin, ülkemizde ve tüm dünyada büyümekte olan bu sektörde istihdamını kolaylaştırmaktadır.



Programın akademik ve teknolojik gelişmeler içerisindeki yeri, ülkemizde ve tüm dünyada gelişmekte olan bir alan olarak varlığını sürdürmektedir. Aynı zamanda gerek sağlık teknolojilerinde gelişmelerin sıklığı ve gerekse sağlık kurumlarının ekonomideki payının değişkenliği bu alanı dinamik ve hızlı gelişen bir alan yapmaktadır.


Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Hazal KORAY ALAY
Sekreter
Yüksekokul Sekr. Kamuran Eroğlu
Program Başkanı
Öğr. Gör. Eda EMÜL
Tarihçe
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 2008 yılında kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Sağlık kurumları işletmeciliği önlisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Programa kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, programa Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurum Sınavı (YKS) ve Temel Yeterlilik Testi (TYT) sonuçlarına göre kabul edilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans koşullarını başarıyla tamamlayanlar ,DGS(Dikey geçiş sınavı) ile Sağlık idaresi,Sağlık Kurumları İşletmeciliği,Sağlık Yönetimi ve İşletme bölümlerine örgün ,Açık öğretim fakültesinde ise işletmeye sınavsız geçiş ile lisans tamamlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programın içerdiği tüm dersleri almış, mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamış, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan ve zorunlu yaz stajını başarı ile tamamlamış bulunan öğrenciler mezun sayılırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları hastaneler, laboratuvarlar, ilaç şirketleri, ecza depoları, medikal şirketler gibi sağlık kurumlarında çalışabilirler. Ayrıca sosyal güvenlik kurumlarının sağlık sigortası ile ilgili birimleri, özel sağlık sigortası şirketleri, sağlık alanında eğitim ve araştırma yapan şirketler, sağlık turizmi yapan şirketlerin idari birimlerinde istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı ve/veya yarıyıl içi çalışmanın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir bağıl not sisteminde harfli nota dönüştürülür. Yarıyıl sonu sınavında en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar eğer yarıyıl not ortalaması en az 2 ve üzerinde ise DC aldıkları dersten de başarılı sayılırlar.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=58&lang=tr