Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Sağlık Teknikeri
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği


Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programından mezun olanlar; özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının klinik, poliklinik, laboratuar, ameliyathane, acil servis gibi tıbbi birimlerde çalışmaktadırlar. Bu yanında sağlık kurulu, hasta kabul, hasta dosyaları arşivi gibi idari birimlerde de görev yapmaktadırlar.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programının amacı; sağlık kurum ve kuruluşlarının tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik alanında ihtiyaç duyduğu mesleki yeterliliğe sahip, sağlık hizmetlerinin temel ilkelerine, süreçlerine ve yönetime vakıf,  etkin iletişim kuran nitelikli tıbbi sekreterleri yetiştirmektir.



Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Özlem BEZEK GÜRE
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Şerif RÜZGAR
Sekreter
Yüksekokul Sekr. Mehmet GENÇ
Tarihçe
Geçmişte bazı sağlık kuruluşlarında tıbbi sekreterin istihdamı görülmekle birlikte sayı ve nitelik bakımından istihdamı az olduğundan dolayı bunların bu görevleri büyük ölçüde hemşire ve sağlık memurları tarafından yerine getirilmekteydi. Hastalık türlerinde ve hastaların sayısında meydana gelen artışlar sağlıkla ilgili hizmetlerin daha rasyonel bir şekilde verilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Zaman içerisinde toplumsal ve teknolojik gelişmelere paralel olarak, tıbbi sekreterlik mesleğinde de olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. Türkiye'de tıbbi sekreterlik mesleği, 1980' li yılların öncesine dayanmaktadır. O yıllarda, bu kadroya, eğitim almadan seçilen memurlar atanmaktaydı. Eğitim veren okullar 1994 yılında eğitime başlamasına rağmen 1982' de yayınlanan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 160. maddesinde tıbbi sekreterin görevleri belirtilmiştir. Sağlık enformasyon ve dokümantasyon hizmetlerinin istenilen düzeyde yürütülmesi ve sağlık hizmetlerinde verimliliğin olumlu şekilde etkilenmesi amacıyla tıbbi sekreter program ismi, tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik olarak değiştirilmiş. Ülkemizdeki birçok üniversitelerin bünyesinde 2 yıllık ön lisan programı olarak halen öğrenci okutulmakta ve mezun edilmektedir.
Kazanılan Derece
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı (Türkçe) , Ön Lisans
Kabul Koşulları
ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci alınır.
Üst Kademeye Geçiş
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2020 Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS ve 80 kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olan öğrencilerin tıbbi sekreter olarak tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışabilme olanağı mevcuttur.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Başarı notu, ara sınav notunun % 40’ı ile genel sınav notunun % 60’ı toplanarak hesaplanır.
Öğrencinin, genel sınavda en az 50 almak koşuluyla genel sınav sonunda ilgili dersten başarılı sayılması için not
ortalamasının en az 60 olması gerekir. Bu not 4’lük sistemdeki karşılığı ve harf notu ile birlikte ilan edilir.
(2) 100 üzerinden alınan puanların 4’lük karşılıkları ve harf notları, aşağıdaki Batman Üniversitesi 100’lük
Sistemdeki Notların 4’lük Sistemdeki ve Harf Sistemindeki Karşılıkları tablosuna göre yapılır



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=56&lang=tr