Elektrik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 41
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Elektrik Programı, öğrencilere elektrikle çalışan bütün sistemlerin tanıtımı, çalıştırılması, arızalarının bulunması, elektrikli makine ve motorların çalışma sistemleri, elektriğin iletimi ve dağıtımı, kumanda ve otomasyon sistemlerinin öğretilmesi ile birlikte endüstri ve laboratuar uygulamalarındaki el becerilerini geliştirmeleri için hazırlanmıştır.

Programda özel ve kamu sektöründe elektrikle ilgili tüm konularda beceri sahibi, bilgili ve arıza anında hemen müdahale edebilme, hem elektronik hem de elektriği iç içe kullanabilen, mesleki bilgisi yeterli, gerektiğinde kendi tamir atölyesini açabilme, elektrik tesisatı çekebilme yeteneğine sahip ara teknik elemanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Rıda Tür
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Serdal Atiç
Tarihçe
Batman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik Programının geçmişi; 1975-76 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Yüksek Öğretim Kurumu, Örgün Yüksek Öğretim Dairesi Başkanlığına Bağlı olarak açılan Batman Meslek Yüksekokulu bünyesinde “Elektrik Makinaları Bakım ve Onarım Programı” adlı programa dayanmaktadır. Programımız 1981 yılında “Elektrik Program” adı ile eğitim-öğretime başlamıştır. Bağlı bulunduğumuz Batman Meslek Yüksekokulu 1982 yılında Dicle Üniversitesine bağlanmıştır. 1983 yılından bu yana ise Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü içerisinde yer alan müstakil binasında eğitim-öğretim hizmetlerini sürdürmektedir.
Programımız, 1987 yılında Yüksek Öğretim Kurulu/Dünya Bankası Endüstriyel Eğitin Projesi (YOK-WORLD BANK/EEP) kapsamına alınan ilk gurupta yer almıştır. Bu proje ile atölye-laboratuvar imkanlarına kavuşmuş ve programda görevli üç öğretim elemanına yurtdışı (İngiltere’de) eğitimi verilmiştir.
Batman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan Programımız kadrolu iki öğretim görevlisi ve diğer fakültelerde görevli öğretim elemanlarının desteği ile eğitim-öğretim hizmetlerini sürdürmektedir. Birinci ve ikinci öğretimde eğitimini sürdüren öğrenci sayısı ise 200’ün üzerindedir
Kazanılan Derece
Elektrik Teknolojisi Ön Lisansı
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde programa öğrenci kabulü merkezi sınav ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Mesleki eğitim veren kurumlardan mezun olan öğrenciler, mezun oldukları alanda olmaları koşuluyla sınavsız olarak ilgili ön lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. Uluslararası öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde uluslararası geçerliliği olan sınavlarla kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin programa kabulü ikili anlaşmalar çerçevesinde yapılmaktadır. Uluslararası Değişim öğrencilerinin kabulünü Uluslararası İlişkiler Birimi, ulusal değişim öğrencilerinin kabulünü Farabi Değişim Programı Birimi yürütmektedir. Uluslararası öğrencilerin kabulünü ise Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı yürütmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
ÖSYM tarafından yapılan Dikey geçiş sınavına (DGS) katılmaları ve yeterli puanı almaları durumunda, aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş için tercih yapabilmektedirler: Elektrik Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin bu programdan ön lisans derecesini alabilmesi için; a) Toplam 120 AKTS iş yükünü sağlaması, b) 30 gün staj yapması, c) Programdaki tüm dersleri başarmış olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Elektronik Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; elektronik, otomasyon ve bilişim sektöründe mal/hizmet üreten, küçük ve orta ölçekli işletmeler, sanayi kuruluşlarında ve kamu kurumlarında “Tekniker” olarak istihdam edilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, ölçme ve değerlendirme "Batman Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği" esas alınarak yürütülür. Sunulan dersin içeriğine göre ve ilgili öğretim elemanı tarafından bilgi formunda belirtilmek koşulu ile ara sınav, final, kısa sınav, sunum, ödev, proje, uygulama gibi değişik ölçme araçları bu sürece dâhil edilebilir. Bu araçların başarıya etkisi %50 dir. Bir öğrencinin final sınavına girebilmesi için teorik derslerde %70, pratik derslerde ise %80 devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması önkoşulu aranmaktadır. Başarı notu, yarıyıl içi çalışmaları ve final notu esas alınarak saptanır. Devam zorunluluğunu bir kez yerine getiren öğrencinin o dersten kalması durumunda tekrar devam zorunluluğu aranmaz. Yüksekokulun ilgili kurulu tarafından kabul edilen geçerli bir mazereti olan öğrenciler için mazeret sınavı uygulanır. Daha detaylı bilgi için, ders listesi sayfasından derslere tıklayınız.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=48&lang=tr