Elektronik Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 31
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

2008 yılında eğitim-öğretime başlanılan “Elektronik Programı” 40 kişilik kontenjana sahiptir. Programımızda 3 adet doktoralı öğretim elemanı görev yapmaktadır. Elektronik programı bölümüne ait iki adet 40 kişilik sınıf bulunmaktadır. Ayrıca genel amaçlı temel devre, elektronik, mikrodenetleyici ve PC laboratuvarları bulunmaktadır.




  1. Misyon



Gelişen sanayi ve ticaret sektörlerinin ihtiyaç duyduğu uluslararası standartlarda bilgi ve beceriye sahip, bilim ve teknolojiyi kullanan, etkili ve etken bir şekilde çalışan, düşünen ve yorumlama yetisine sahip, elektronik devre sistemlerini uygulayabilen, verilen teorik bilgileri ülkemiz sanayisine ve iş dünyasına uyarlayabilen, teknik ve meslek elemanı yetiştirmek için çağdaş eğitim ortamını sağlamaktır.




  • Vizyon



  • Ülkemizin kalkınma ve gelişme yolunda gösterdiği ilerlemelere paralel olarak eğitim-öğretim ve araştırma kalitesi ile sanayi ve iş dünyasının sorunlarına yönelik çözüm odaklı çalışmalar yapan, üniversite-sanayi ve toplum işbirliğini sağlamada öncü, evrensel akademik ve etik değerlerden ödün vermeyen bir yönetim anlayışına sahip, öğrencilerin kendi potansiyellerini ortaya koyabilecekleri ve yaratıcılığın desteklendiği öğrenci merkezli, sanayi ve hizmet sektörlerinin benimsediği, üstün nitelikli teorik ve uygulamalı eğitim veren elektronik alanında ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan ve tercih edilen bir eğitim programı olmaktır.




  • Kuruluş Amacı



  • Gün geçtikçe artan önemine paralel olarak, elektroniğin günlük hayattan sanayide kullanılmasına kadar çeşitli alanlardaki uygulamalarını kapsayan bir programdır. Programlarımızda elektroniğin temel ilkeleri açıklanır ve güncel uygulama alanlarına ait bilgiler verilir. Programı başarı ile tamamlayanlara “Elektronik Teknikeri” ünvanı ve ön lisans diploması verilir. Bu kapsamda kuruluş amacımız kamu ve özel sektörde ihtiyaç duyulan ara eleman eksiğinin giderilmesini sağlamaktır.




  • Öğretim Elemanları



  • Bölümümüzde kadroları bulunan öğretim üyeleri; ulusal/uluslararası deneyime sahip olmakla beraber elektronik-haberleşme alanında oldukça tecrübeli ve 100’den fazla ulusal/uluslararası yayınları bulunmaktadır. Ayrıca bölüm öğretim üyeleri tarafından tamamlanmış olan BAP, TUBİTAK projeleri bulunmaktadır. Oldukça kuvvetli bir ekibe sahip olan bölümüzde halen yapay zeka, enerji optimizasyonu, kontrol sistemleri, güç elektroniği, yenilenebilir enerji kaynakları, nesnelerin interneti, otonom robotlar, şifreleme sistemleri, veri sıkıştırma vb. konular hakkında çalışmalar devam etmektedir.



    Program Öğretim Elemanlarımız



    1- Dr. Öğr. Üyesi Ömer Ali KARAMAN



    2- Dr. Öğr. Üyesi Şehmus FİDAN


    Program Başkanı
    Dr. Öğr. Üyesi Şehmus Fidan
    Tarihçe
    2008 yılında Elektronik ve Otomasyon Bölümü Elektronik Teknolojisi Programı öğrenci alımına başlamıştır.
    Kazanılan Derece
    Elektronik Teknolojisi Teknikeri
    Kabul Koşulları
    Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde programa öğrenci kabulü merkezi sınav ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Mesleki eğitim veren kurumlardan mezun olan öğrenciler, mezun oldukları alanda olmaları koşuluyla sınavsız olarak ilgili ön lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. Uluslararası öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde uluslararası geçerliliği olan sınavlarla kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin programa kabulü ikili anlaşmalar çerçevesinde yapılmaktadır. Uluslararası Değişim öğrencilerinin kabulünü Uluslararası İlişkiler Birimi, ulusal değişim öğrencilerinin kabulünü Farabi Değişim Programı Birimi yürütmektedir. Uluslararası öğrencilerin kabulünü ise Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı yürütmektedir.
    Üst Kademeye Geçiş
    ÖSYM tarafından yapılan Dikey geçiş sınavına (DGS) katılmaları ve yeterli puanı almaları durumunda, aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş için tercih yapabilmektedirler. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Endüstri Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Enerji Öğretmenliği.
    Mezuniyet Koşulları
    Öğrencinin bu programdan ön lisans derecesini alabilmesi için; a) Toplam 120 AKTS iş yükünü sağlaması, b) 30 gün staj yapması, c) Programdaki tüm dersleri başarmış olması
    Mezun İstihdam Olanakları
    Elektronik Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; elektronik, otomasyon ve bilişim sektöründe mal/hizmet üreten, küçük ve orta ölçekli işletmeler, sanayi kuruluşlarında ve kamu kurumlarında “Tekniker” olarak istihdam edilirler. Ayrıca bağımsız olarak da çalışabilirler.
    Ölçme ve Değerlendirme
    Sınavlar, ölçme ve değerlendirme "Batman Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği" esas alınarak yürütülür. Sunulan dersin içeriğine göre ve ilgili öğretim elemanı tarafından bilgi formunda belirtilmek koşulu ile ara sınav, final, kısa sınav, sunum, ödev, proje, uygulama gibi değişik ölçme araçları bu sürece dâhil edilebilir. Bu araçların başarıya etkisi %50 dir. Bir öğrencinin final sınavına girebilmesi için teorik derslerde %70, pratik derslerde ise %80 devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması önkoşulu aranmaktadır. Başarı notu, yarıyıl içi çalışmaları ve final notu esas alınarak saptanır. Devam zorunluluğunu bir kez yerine getiren öğrencinin o dersten kalması durumunda tekrar devam zorunluluğu aranmaz. Yüksekokulun ilgili kurulu tarafından kabul edilen geçerli bir mazereti olan öğrenciler için mazeret sınavı uygulanır. Daha detaylı bilgi için, ders listesi sayfasından derslere tıklayınız.



    https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=43&lang=tr