Pastacılık ve Ekmekçilik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Pastacılık ve Ekmekçilik alanında Ön Lisans  derecesi almaya hak kazanmaktadırlar. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Pastacılık ve Ekmekçilik Programı yükseköğretimde ön lisans alanında 120 AKTS kredilik beşinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında “Pastacılık ve Ekmekçilik Meslek Elemanı” Ön Lisans diploması verilir.
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Abdulkadir Çorbacı
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Abdülkadir Çorbacı
Tarihçe
Kazanılan Derece
Ön lisans Diploması almaya hak kazanılır. Üniversite öğrenciliği süresince uyarma dışında disiplin cezası almamış olmak kaydıyla, bir yarıyıl sonunda en az normal ders yükü ile o yarıyılın not ortalaması 3.00-3.50 olan öğrenciler onur öğrencisi, 3.51 - 4.00 arasındaki öğrenciler yüksek onur öğrencisi sayılırlar.

Derecenin Seviyesi: Ön Lisans
Kabul Koşulları
Meslek yüksekokul programlarının birinci sınıflarına öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen seçme ve yerleştirme sınavları sonuçlarına göre yapılır. Öğrencilerin kayıtlarının kesinleşmesi için aşağıda belirtilen şartları yerine getirmeleri gerekir:

a) Lise veya dengi bir okuldan mezun olduğunu gösteren bir diploma veya resmi belgeyi ibraz etmek,

b) Sağlık durumu veya askerlik görevi ve benzeri yönlerden engelli olmamak
Üst Kademeye Geçiş
Pastacılık ve ekmekçilik programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler her yarıyılda ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları (proje, kısa sınav, ödev, laboratuvar ve benzeri veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Aşçılık programın öğrencilerimiz mezuniyet sonrasında, yiyecek içecek işletmeleri, zincir restoranlar, ağırlama sektörü, turistik tesisler, gıda fabrikaları, catering firmaları ve özel veya resmi kurumların mutfaklarında istihdam imkanı bulabilmektedir.

Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrencilerimiz, otel, motel, tatil köyü, seyahat acentesi, gibi konaklama işletmelerinde restoran, bar, eğlence merkezleri gibi yiyecek--içecek işletmelerinde, seyahat acentesi, tur operatörü gibi içecek işletmelerinde, seyahat acentesi, tur operatörü gibi seyahat işletmelerinde değişik pozisyonlarda görev alabilirler. Özel sektör kuruluşları haricinde Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez ve özel sektör kuruluşları haricinde Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev alabilmektedirler. Yabancı dil ve yeterli meslek bilgisine sahip olan mezun öğrenciler, hızla gelişen ve globalleşen sektörde yurt dışında da çalışma olanağı bulmaktadır.

Pastacılık ve Ekmekçilik bölümü mezunları, ilgili kurumların mutfak ve pastane bölümlerinde iş yaparlar. Bölüm mezunları; ilgili işletmelerde pastacı, pastane şefi, çikolatacı, tatlıcı, pideci, baklavacı, simitçi, ekmekçi gibi unvanlarla çalışırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Her dersin kendi özelliğine göre ölçme ve değerlendirme farklılık göstermektedir. Lütfen ders kataloğunda yer alan bilgileri inceleyiniz.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=2382&lang=tr