Makine - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 25
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Makine programının amacı, her türlü makinenin kullanılması, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan makine parçalarının tasarlanması, teknik resimlerinin çizilmesi ve bunların ilgili tezgâhlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak, işlenmesi ile ilgili konularda öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirerek sektörün, üretim ve satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu, nitelikli çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak teknik elemanlar. 


Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Musa KILIÇ
Program Başkanı
Doç. Dr. Şehmus BADAY
Tarihçe
Makine ve Metal teknolojisi bölümü altında 2023 yılında makine programı olarak öğretime başladı.
Kazanılan Derece
Program mezunların Makine Teknikeri unvanlı önlisans diploma verilmektedir.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili fakültelerin aşağıda belirtilen bölümlerine geçiş yapabilmektedir:
Endüstri Mühendisliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
İmalat Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Makine ve İmalat Mühendisliği
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
Malzeme Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Otomotiv Mühendisliği
Tarım Makineleri
Ayrıca ilgili programı bitiren öğrenciler Açıköğretim Fakültesinin ilgili bölümlerine sınavsız dikey geçiş yaparak lisans derecesi alabilme olanağına da sahiptirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda yer alan derslerin tümünü (120 AKTS) başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Makine ve Metal Teknolojisi alanında önlisans diploması verilir. Öğrencilerin mezun olabilmek için staj yapmaları zorunludur
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olan öğrenciler “Makine Teknikeri" unvanı alarak makine imalat sektöründe mal/hizmet üreten firmalarda ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda, yönetici/mühendis ile işçi arasında nitelikli eleman olarak çalışma imkânı bulmaktadırlar. Makine imalatı yapan ve makine satış hizmeti veren firmalarda, talaşlı imalat, teknik büro, arge ve tasarım, işletmelerin bakım onarım, servis, montaj vb. birimlerde iş bulma imkânına sahiptirler. Kendilerine ait tamir ve bakım servisi kurabilme imkanları da vardır. Ayrıca makine sektörü ile yakından ilişkili olan otomotiv, gıda ve kimya sektöründe de istihdam edilebilmektedirler. KPSS ile çeşitli kamu kuruluşlarında da çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Batman Üniversitesi sınav yönetmeliğinde belirtilmiş olan kuralları geçerlidir.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=2284&lang=tr