Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 20
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Modern yaşamda enerjiye olan bağımlılığımız gittikçe artarken aynı zamanda çevreye verdiğimiz tahribatın farkına varıp çevreye uyumlu ve daha temiz enerji kaynaklarına yönelme gereği gün geçtikçe artmaktadır. En az bunun kadar önemli olan bir başka husus ise, çeşitli alanlarda alınacak tedbirler ve verimli enerji kullanımlarıyla her yıl milyar dolarlarla ifade edilebilecek tasarruflar yapılabileceğinin ve birincil enerji kaynakları açısından büyük bir dış bağımlılığı bulunan Türkiye`de arz güvenliğine önemli bir katkı sağlanabileceğinin bilinmiyor oluşudur. Enerjinin ekonomik ve sosyal kalkınmanın önemli bileşenlerinden biri olduğu, yaşam standartlarının yükseltilmesinde hayati bir rol oynadığı bilinmektedir. Sürdürülebilir bir kalkınmanın sürekli ve kaliteli bir enerji arzıyla mümkün olacağı da çok bilinen bir diğer husustur. Ülkemizde, kamu ve özel sektörde alternatif enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği konularında görev alacak, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek insan gücü yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.


Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Ali İhsan KESKİN
Tarihçe
Alternatif Enerji Teknolojileri Programı 2022 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Program mezunların Alternatif Enerji Kaynakları Teknikeri unvanlı önlisans diploması verilmektedir.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili fakültelerin aşağıda belirtilen bölümlerine geçiş yapabilmektedir:
Elektrik Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Enerji Yönetimi
Fizik
Fizik Mühendisliği
Nükleer Enerji Mühendisliği
Mezuniyet Koşulları
Programda yer alan derslerin tümünü (120 AKTS) başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Alternatif Enerji Kaynakları alanında önlisans diploması verilir. Öğrencilerin mezun olabilmek için staj yapmaları zorunludur
Mezun İstihdam Olanakları
Ülkelerin enerji üretimlerinde alternatif enerji kaynaklarının yeri ülkelerin gelişme süreçlerindeki en önemli göstergelerden biridir. Ülkeler geliştikçe enerji üretimlerindeki alternatif kaynakların ve yenilenebilir sistemlerin payları değişmektedir. Önceleri ülkelerin enerji üretiminde öncelikli hedefleri arasında sürdürülebilir sistemler kurmak olmamıştır. Ancak günümüzde alternatif enerji kaynakları ve yenilenebilir sistemler hem doğa dostu hem de üretimde dışa bağımlılığı ortadan kaldırabilmesi potansiyeli barındırmasıyla enerji üretim sistemlerindeki payları artmıştır. Ülkemizin gelişmesindeki en önemli gereksinimi olan enerji noktasında alternatif enerji kaynaklarının kullanımının hızlanacak artması ile enerji üretiminde doğa dostu ve dışa bağımlılığı düşük bir üretim modeline geçiş gerçekleşmektedir. Bu durum ülkemizin alternatif enerji kaynakları konularına hakim gerekli teorik ve uygulama becerisine sahip bireyler yetiştirme ihtiyacının giderek artması anlamına gelmektedir. Enerjinin en önemli tüketim noktası olan sanayilerin gelişmesiyle beraber ülkemizin enerji ihtiyacının günden güne artacağı da düşünüldüğünde alternatif enerji kaynakları noktasında ihtiyaç olacak nitelikli personel mevcut ihtiyacının üstüne gerekli büyümeyi de sağlaması gerekecektir. Bu sebeple bu alandaki mevcut teknik personel ihtiyacı artarak devam edecektir.

Alternatif enerji kaynakları programından mezun olan teknikerler alternatif enerji kaynakları sınıfına dahil olan bütün enerji santrallerinin kurulumunda, denetiminde, kontrolünde, arıza ve bakımlarının her aşamasında teknik personel olarak yer alabileceklerdir.

Alternatif enerji kaynakları programından mezun olan teknikerlerin istihdam edilebilecekleri yerler oldukça fazladır. Bunun temel sebebi ülkelerin temel enerji tüketicileri olan sanayilerin artan nüfus ve gelişen dünya ekonomisi ölçeğinde sürekli büyüme içerisinde olmasıdır. Bu durum yeni üretim santrallerinin sayılarının ve niteliklerinin artmasına neden olacaktır.

Ayrıca alternatif enerji kaynakları santrallerinin kurulumu denetimi kontrolü arıza ve bakımlarının yapılması konuları sanayi tesislerinin pek çok biriminin teknik ve teorik bilgileri ile aynı ortak paydada buluşmaktadır. Bu sebeple alternatif enerji kaynakları programlarından mezun olan teknikerler sanayinin istihdam alanlarında da kendilerine yer bulmaktadırlar.
Programdan mezun olan öğrenciler;
Güneş Enerji Santralleri
Rüzgar Enerji Santralleri
Hidroelektrik Santralleri
Biyokütle Santralleri
Jeotermal Enerji Santralleri
Elektrik Dağıtım Şirketleri
Fabrikalar
Alternatif enerji kaynakları alanında tasarım, prototipleme, tersine mühendislik konularını üzerine iş yapan tüm şirket ve çalışma gruplarında Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavını (DGS) kazanarak ilgili lisans programlarına devam edebilir. Ayrıca ilgili programı bitiren öğrenciler Açık öğretim Fakültesinin ilgili bölümlerine sınavsız
dikey geçiş yaparak lisans derecesi alabilme olanağına da sahiptirler
Ölçme ve Değerlendirme
Batman Üniversitesi sınav yönetmeliğinde belirtilmiş olan kuralları geçerlidir.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=2283&lang=tr