Eser Koruma - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 20
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Bu programın amacı, Türkiye’nin kültürel mirası ile dünyada Eser Koruma Uzmanları’na en fazla gereksinimi bulunan ülkelerden biri olduğu gerçeğinden hareketle, günümüze kadar ulaşmış olan arkeolojik ve etnografik niteliğe sahip taşınır ve/veya taşınmaz kültür varlıklarına ve onların korunmalarına karşı bilimsel yöntemlerle inceleyip, bozulmalarına yol açan nedenleri saptayarak sorunu tanımlayacak, gerekli koruma ve onarım işlemlerini gerçekleştirecek, kendisinin ve mesleğinin toplumdaki yerini kavramış, sanat ve kültür varlıklarının korunması alanında teknik bilgi ve temel uygulama becerileri kazanmış, mesleki yeterlik ve etik sorumluluk taşıyan, kamu yararını gözeten, gerektiğinde farklı disiplinlerden yararlanabilen, mesleki gelişmeye açık koruma meslek elemanları yetiştirmektir. Türkiye’de son yıllarda özellikle turizm ve kültürel miras misyonu odaklı çalışmaların yoğunluk gösterdiği ancak bu çalışmaklar çerçevesinde alanında yetişmiş nitelikli eleman yetersizliği bilinmektedir. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da önem verdiği ve ülkemizin uluslararası platformlarda zengin kültürel varlıklarının korunarak ülkenin tanıtılmasında ön planda tutularak birçok yeni proje gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda Eser Koruma Program mezunları Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı müze ve restorasyon laboratuvarlarında, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı ilgili birimlerde, özel müzelerde, özel laboratuvarlarda, arkeolojik kazılarda ve özel restorasyon projelerinde nitelikli tekniker unvanı ile çalışabilirler, büyük şehirlerde belediyelerin koruma, uygulama ve denetim bürolarında istihdam edilebilirler.



 


Program Başkanı
Öğr. Gör. Akarcan GÜNGÖR
Tarihçe
Eser Koruma Programı, Sason Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü altında 2013 tarihinde açılmıştır. Öğretim dili Türkçe, öğrenim süresi 2 yıl olan program örgün eğitimine 2021 yılında aktif olarak başlamıştır.
Kazanılan Derece
Eser Koruma Programını başarı ile bitiren mezunlara Eser Koruma alanında ön lisans diploması verilir
Kabul Koşulları
ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucu kayıt yaptırma hakkı kazanan öğrencilerin, ilan edilen tarihler ve şartlar dahilinde kayıtları kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenciler, açık öğretim Fakültelerine sınavsız geçiş yaparak lisans tamamlayabilmektedirler. ÖSYM'nin yaptığı DGS sınavında başarılı olmaları halinde lisans tamamlanabilmektedir. Dikey geçiş alanları, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü, El Sanatları, Eski Çini Onarımları, Geleneksel Türk El Sanatları, Geleneksel Türk Sanatları, İç Mimarlık, Restorasyon ve Konservasyon, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama vb. bölümler bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
120 AKTS karşılığı olan dersleri almak, Söz konusu dersleri başarılı olarak vermek ve 30 günlük zorunlu staj çalışmasını tamamlamış olmak
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olacak olan öğrenciler aşağıdaki kamu kurum kuruluşları ile özel kuruluşlarda istihdam edilebilmektedirler.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Alt Birimlerinde
Vakıflar Genel Müdürlüğü Alt Birimlerinde
Müzelerde
Arkeolojik Kazılarda
Belediyelerin KUDEB Birimlerinde
Restorasyon Şirketlerinde
Mimarlık,
İç Mimarlık ve Tasarım Ofisleri
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin kayıtlı oldukları her bir ders için öğretim elemanları tarafından dönemlik vize (ara sınav) ve final sınavı uygulaması gerçekleştirilmektedir. Bu değerlendirme yazılı, test, sözlü veya uygulamalı olabilmektedir. Vize sınavının %40 etkisi bulunurken final sınavının etki değeri %60 oranındadır. Dersi başarılı bir şekilde geçebilmesi için en az 60 ortalamadır.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=2002&lang=tr