Giyim Üretim Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Gül AYDIN
Program Başkanı
Öğr. Gör. Zeynep EVİZ
Tarihçe
Giyim Üretim Teknolojisi programı Batman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda 2013 yılında kurulmuş, 2013–2014 akademik yılında öğrenci alımına başlamış 2 yıllık bir Önlisans programıdır. Şu anda hâlihazırda 22 öğrencisi ve 4 tam zamanlı akademik personeli bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarılı bir şekilde bitiren öğrenciler Giyim Üretim Teknolojisi alanında Önlisans Diploması almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK)’ün koymuş olduğu kurallar çerçevesinde, bu programa giriş Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ulusal düzeyde yapılan üniversite giriş sınavı ile yapılır. Öğrencilerin akademik programları tercih başvurularından sonra, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), öğrencileri üniversite giriş sınavından aldıkları puan doğrultusunda tercih edilen bölümlere yerleştirir.
Bu programa yabancı öğrenci kaydı, Karabük Üniversitesi'ne yapılan direk başvuruların değerlendirilmesi sonrası yapılabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan başarılı bir şekilde mezun olan öğrenciler Lisans derecesi veren programlara ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı ile alanıyla ilgili Türkiye’deki Üniversitelere ya da direk yurtdışında okumak için başvuru yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için, öğrencilerin:
• Programdaki her dersi en az C notu ile bitirmeleri.
• Programdaki her dersin 100 üzerinden 60'dan daha az olmaması.
• 120 AKTS kredisine sahip olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
İki yıllık ön lisans düzeyinde eğitimini tamamlayan Giyim Üretim Teknolojisi mezunları, tekstil endüstrisinin ilgili branşlarında orta kademe yöneticisi olarak, müşteri temsilciliği, eğitim departmanlarında, planlama, model tasarımı, koleksiyon ve numune hazırlama, kesim, montaj ve üretim, ütü ve kalite kontrol aşamalarında üretim sonuna kadar mamulün her safhasında üretime yönelik ara eleman olarak; Halk Eğitimi Merkezlerinde sözleşmeli personel statüsünde Usta Öğretici olarak çalışabiliyorlar. Öğrencilerden bazıları da imkânları ölçüsünde kendi işyerlerini açıp değişik ürünler, hediyelik eşyalar v.b. yapıp ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1841&lang=tr