Sondaj Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Batman Üniversitesi Sondaj Teknolojisi Bölümü, nitelikli sondaj teknikerlerin yetiştirilmesi amacıyla 2008 yılında açılmıştır.  Son yıllarda ülkemiz 2023 hedefleri doğrultusunda yeraltı kaynaklarının araştırılması kapsamında jeotermal, maden, yeraltı suyu, kara ve deniz petrol arama sondajcılığı'nda önemli bir yere gelmiştir. Bu bağlamda bilimsel temellere dayalı teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve maden sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak adına nitelikli elemanlar yetiştirmek en önemli hedefleri arasındadır. 2 yıllık (dört yarıyıl) eğitimi  başarı ile tamamlayanlar " Sondaj Teknolojisi Teknikeri " olarak mezun olmaktadır. Programımızda yürütülen akademik çalışmalar özellikle ülkemizde yeni petrol sahalarının keşfi, jeotermal kaynaklar, maden sondajcılığı ve sondaj teknolojisi alanlarında yoğunlaşmaktadır. Bölümümüz petrol, jeotermal, maden, yer altı suyu  ve zemin araştırma sondajcılığı konularında uygulamalı eğitime dayalı teknikerler yetiştirmektedir.
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Sema TETİKER
Tarihçe
2008 yılında Batman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde Maden ve Maden Çıkarma Bölümü'ne bağlı olarak Sondaj Teknolojileri Programı adı altında açılmıştır. Son yıllarda ülkemizde jeotermal, maden, yeraltı suyu, hidrokarbon sondajcılığı önemli bir yere gelmiştir. Bu bağlamda bilimsel temellere dayalı teknik eleman ihtiyacını karşılamak, dış paydaşların önerileri ve sondajcılık sektörünün problemlerine çözüm geliştirmek bölümün en önemli hedefidir.
Kazanılan Derece
Ön Lisans Derecesi (Tekniker unvanı)
Kabul Koşulları
2547 sayılı kanunun 45. Maddesi uyarınca belirlenen ve ülke genelinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonucu yerleştirme.
Üst Kademeye Geçiş
Teknik Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Teknik Meslek Yüksekokulları (ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır. Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir. Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir. Sondaj Teknolojisi Programı mezunları ÖSYM'nin düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı ile Jeofizik, Jeoloji Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz bölümlerine geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu derece öğretim programında yer alan tüm dersleri en az 2 yıl içerisinde başaran, 30 iş günü (12 hafta) süreli stajını başarıyla tamamlayan, minimum 120 AKTS (toplam 80 kredi) kredisini sağlayan öğrencilere verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Sondaj Teknolojisi Programı mezunları jeotermal, petrol, maden, yer altı suyu, zemin araştırma sondajcılığı konularında çalışan özel firmalarda ve kamu kurumlarında istihdam edilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim elemanları tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak BTU. Önlisans, Lisans eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Esaslarının ilgili maddeleri uygulanır. Programda yüzlük not sistemi uygulanmakta olup, ders geçme notu en az 60 dır.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1838&lang=tr