Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Fevzi YAŞAR
Program Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Eyüp BAŞARAN
Tarihçe
Batman Üniversitesi'nin en uzun geçmişe sahip akademik birimi olan Meslek Yüksekokulu 1975-1976 akademik yılından bu yana başta Batman ve çevre illere olmak üzere genç ve yetişkinlere yükseköğretim hizmeti vermektedir. 2019 yılından itibaren Batman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokuluna bağlı olarak eğitim vermeye devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Ön Lisansı
Kabul Koşulları

Lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite giriş sınavlarına girip; yeterli puanı almış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Türkiye'deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Batman Üniversitesine dikey veya yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır. Diğer üniversitelerden gelen öğrencilerin önceki eğitimleri Yüksek Öğretim Kurulu'nun ilgili yönetmeliklerine göre ve İntibak Komisyonu'nun koordinasyonunda tanınır.

Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Batman Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Batman Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.

Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin bu programdan ön lisans derecesini alabilmesi için; a) Toplam 120 AKTS iş yükünü sağlaması, b) 30 gün staj yapması, c) Programdaki tüm dersleri başarmış olması, d) Genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Rafineri ve Petrokimya Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; petrol rafinerilerinde, rafineri ve petrokimya endüstrilerinde üretim sahalarında, araştırma ve kalite kontrol laboratuarlarında, ayrıca "polimer üretimi"gibi ilgili kamu ve özel sektör kimya ve petrokimya endüstrilerinde “Tekniker" olarak istihdam edilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, ölçme ve değerlendirme "Batman Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği" esas alınarak yürütülür. Sunulan dersin içeriğine göre ve ilgili öğretim elemanı tarafından bilgi formunda belirtilmek koşulu ile 1 ara sınav, final, bütünleme, kısa sınav, sunum, ödev, proje, portfolyo, uygulama gibi değişik ölçme araçları bu sürece dâhil edilebilir. Bu araçların başarıya etkisi %40 ile %60 arasında değişebilir. Bir öğrencinin final sınavına girebilmesi için teorik derslerde %70, pratik derslerde ise %80 devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması önkoşulu aranmaktadır. Başarı notu, yarıyıl içi çalışmaları ve final , bütünleme notu esas alınarak saptanır. Devam zorunluluğunu bir kez yerine getiren öğrencinin o dersten kalması durumunda tekrar devam zorunluluğu aranmaz. Yüksekokulun ilgili kurulu tarafından kabul edilen geçerli bir mazereti olan öğrenciler için mazeret sınavı uygulanır.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1837&lang=tr