Muhasebe ve Vergi Uygulamaları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 51
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Meslek Elemanı
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Ali Kemal CEYLAN
BEK Üyeleri
Dr. Suat OKAY
Tarihçe
Muhasebe programı, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında Dicle Üniversitesine bağlı olarak Batman Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır. Batman Meslek Yüksekokul 2007 yılında kurulan Batman Üniversitesine bağlanmıştır. Muhasebe programı 2009 yılı itibariyle yeni adı olan Muhasebe ve Vergi Uygulamaları olarak değişmiş ve eğitime devam edilmiştir. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı, 2019 yılında kurulan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesine katılarak eğitim faaliyetine devam etmektedir. Eğitim-öğretim faaliyetleri; bankacılık ve sigortacılık programı, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı programı ile Pazarlama ve reklamcılık Programı ile birlikte 11 adet kadrolu meslek öğretim elemanı, 3 adet ortak ders okutmanı ve kamu ile özel sektör kuruluşları veya Batman Üniversitesine bağlı birimlerden bazı dönemler temin edilen 5-6 öğretim elemanı ile yürütülmektedir. Öğrencilerin eğitim gördükleri sınıfların dışında, piyasada geçerli mesleki paket bilgisayar programlarının öğretildiği tam donanımlı bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır. Yüksekokul bünyesinde bulunan diğer laboratuar ve teknoloji sınıflarını yeteri kadar kullanarak; temel bilgisayar uygulamaları ve her türlü sunum izleme imkanı mevcuttur.
Kazanılan Derece
Mezun olan öğrenciye MUHASEBE VE VERGİ alanında ön lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS sınavından başarılı olmak. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Dikey Geçiş Sınavı ile İşletme, İktisat ve Maliye Bölümlerine geçebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Muhasebe Ve Vergi Uygulamaları programından mezun olan öğrenciler, serbest muhasebeci ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler.Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Kamu kurumlarında da muhasebe ve finans departmanlarında istihdam edilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=180&lang=tr