Organik Tarım - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 20
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Program Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Selçuk KURU
Tarihçe
Organik Tarım Programı, 01.02.2013 tarihinde Yükseköğretim Genel Kurulu kararıyla 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Sason Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Organik tarım programını bitiren bir öğrenci iki yıllık eğitim-öğretim sonunda, 120 AKTS teorik ve uygulamalı ders yükünü alır. Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan ve 30 iş günü staj eğitimini yapan mezunlar “Ziraat Teknikeri” Önlisans derecesini alırlar.
Kabul Koşulları
Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır.
Üst Kademeye Geçiş
Dikey geçiş sınavlarına girerek Yüksek öğrenim Kurumunun belirlediği fakültelere geçiş yapma hakkı kazanılabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Batman Üniversitesi ön lisans ve lisans eğitim-öğretim yönetmeliğinin ilgili hükümlerini yerine getirmek. İlgili yönetmelikte belirtilen süreçler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak (120 AKTS Kredi), aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak ve 30 iş günü staj yapmak zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı tarım il ve ilçe müdürlükleri, Organik tarım işletmelerinde, Organik pazarlarda, Organik üretime girdi (tohum, organik gübre, organik tarımsal mücadele) sağlayacak özel sektör kuruluşlarında, Ziraat odalarında, Toprak analiz laboratuarlarında, Organik ürün sertifikası veren kuruluşlarda, küçük ve orta ölçekli tarıma dayalı sanayilerde ve KOBİlerde çalışabilir, Kendi arazilerinde organik tarım yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise; derslerin en az %70’ine uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavlarına katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavlarından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1702&lang=tr