Aşçılık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Aşçılık alanında Ön Lisans  derecesi almaya hak kazanmaktadırlar. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı yükseköğretimde ön lisans alanında 120 AKTS kredilik beşinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında “Aşçılık Meslek Elemanı” Ön Lisans diploması verilir.


Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Abdülkadir Çorbacı
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Abdülkadir Çorbacı
Tarihçe
Aşçılık programı, Hasankeyf Meslek Yüksekokulu Otel, lokanta ve İkram hizmetleri bölümü bünyesinde faaliyet göstermektedir. Programa ilk kez 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımı yapılmıştır.
Kazanılan Derece
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı yükseköğretimde ön lisans alanında 120 AKTS kredilik beşinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında “Aşçılık” Ön Lisans diploması verilir. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Aşçılık alanında Ön Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve TYT puan türünden gerekli olan puanı almaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’nda yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili lisans programlarına ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; Öğretim programlarındaki tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve 120 AKTS kredisi almaları zorunludur. Ayrıca öğrencilerin 30 iş günü olan stajını başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; yiyecek içecek işletmeleri, zincir restoranlar, ağırlama sektörü, turistik tesisler, gıda fabrikaları, catering firmaları ve özel veya resmi kurumların mutfaklarında istihdam imkanı bulabilmektedir.


Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme, Batman Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleri gereğince uygulanmaktadır. İlgili yönetmelik MADDE 18'de belirtildiği üzere "(1) Sınavlar; ara sınavlar, genel sınav, tek ders sınavı, muafiyet sınavı ve mazeret sınavlarıdır. Bu sınavlar yazılı, sözlü, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınavların sözlü veya uygulamalı olarak yapılacağına ve uygulama, staj, tez, proje ve benzeri çalışmaların nasıl değerlendirileceğine ilgili kurullar karar verir".

BATMAN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS, LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ
Başarı notunun tespiti
MADDE 20 – (1) Başarı notu, ara sınavların ortalamasının %50’si ile genel sınav notunun % 50’si toplanarak hesaplanır. Öğrenci genel sınavda 100 üzerinden en az 50 puan almak zorundadır. Genel sınav sonunda ilgili dersten başarılı olmak için not ortalamasının en az 60 (CC) olması gerekir. Bu not otomasyon tarafından harf notu ve 4 lük sistemdeki karşılığı ile birlikte ilan edilir. (2) Harf notları ve karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:
a) Puanlar Notlar Katsayılar
90-100 AA 4.00
85-89 BA 3.50
75-84 BB 3.00
70-74 CB 2.50
60-69 CC 2.00
55-59 DC 1.50
50-54 DD 1.00
40-49 FD 0.50
0-39 FF 0.00
--- F 0.00
b) Yukarıdaki harf notları aşağıdaki şekilde tanımlanır:
1) FD, FF: Başarısız,
2) F: Devamsızlık veya uygulamadan başarısız olması nedeniyle genel sınava girme hakkı yok,
3) G (Geçer): Kredisiz derslerde başarılı,
4) K (Geçmez): Kredisiz derslerde başarısız,
5) M (Muaf): Bir yükseköğretim kurumundan dikey/yatay geçişle kabul olunan veya herhangi bir yükseköğretim programında okurken ÖSYM sınavına girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri programda almış oldukları ve ilgili yönetim kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için kaydedilen nottur. Geldiği kurumdaki başarılı olduğu ders notu M (muaf) harfi ile belirtilir.

Ağırlıklı not ve ağırlıklı not ortalaması
MADDE 21 – (1) Öğrencilerin başarı durumları; bu Yönetmeliğin 20 nci maddesine göre derslerden almış oldukları notlar ve derslerin kredileri ile hesaplanır. Bu durumda;
a) Bir dersin kredisi ile o dersten alınan notun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı notudur.
b) Öğrencinin o dönem kaydolduğu tüm derslerin ağırlıklı notlarının toplamının aynı derslerin kredi toplamına bölünmesi ile dönem/yıl ağırlıklı not ortalaması elde edilir. Bölme işlemi, virgülden sonra iki basamak yürütülür. Sonuçlarda virgülden sonraki üçüncü hane beşten küçükse sıfıra (0), beş veya daha büyükse artırılmış şekilde yuvarlanarak iki hane olarak tespit edilir.
c) Öğrencinin bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasından itibaren aldığı bütün derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının aynı derslerin kredi toplamına bölünmesi ile genel ağırlıklı not ortalaması elde edilir. Genel ağırlıklı not ortalaması hesaplamasında öğrencinin tekrar ettiği derslerden aldığı son harf notu dikkate alınır.
ç) Öğrencinin mezun olmaya hak kazandığı tarih itibariyle genel ağırlıklı not ortalaması, mezuniyet ağırlıklı not ortalamasıdır.





https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1680&lang=tr