Optisyenlik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 70
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Göz hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensleri, optik görme gereçlerini, gözlük çerçevelerini, koruyucu gözlükleri ve güneş gözlüklerini satabilen sağlık elemanı yetiştirmektir. Çağdaş elektronik makine ve teçhizatla donatılmış Optisyenlik Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz gözlükçü dükkanı açabilecek tek yetkili elemanlardır. Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz sağlık teknikeri ünvanını kazanmaktadırlar. Kendi iş yerlerini açabilecekleri gibi özel sektörde de iş bulabilmektedirler.
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Şerif RÜZGAR
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Şerif RÜZGAR
Sekreter
Yüksekokul Sekr. Mehmet GENÇ
Tarihçe
Optisyenlik Programı, Batman Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş olup, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde öğrenci almıştır. 2015-2016 eğitim öğretim yılında Batman Üniversitesi, Merkez kampüs yerleşkesinde ön lisans düzeyinde eğitim öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve "Optisyen" unvanı verilir.
Kabul Koşulları
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Sağlık kurumlarında çalışabilir ve dikey geçiş sınavına girebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programın içerdiği tüm dersleri almış, mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamış, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan ve zorunlu yaz stajını başarı ile tamamlamış bulunan öğrenciler mezun sayılırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olan öğrenciler "Optisyen" unvanı ile kendi işyerini açabileceği gibi daha önce açılmış veya yeni açılacak olan optik müesseselerde mesul müdürlük yapabilir, Optik lens, çerçeve, Kontakt lens imal eden firmalarda veya Sağlık müdürlükleri, hastaneler, göz poliklinikleri ve benzeri kuruluşlarda optisyen olarak çalışabilirler. Mezun olan öğrenciler gözlükçü dükkânı açabilecek tek yetkili elemanlardır.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı ve/veya yarıyıl içi çalışmanın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir bağıl not sisteminde harfli nota dönüştürülür. Yarıyıl sonu sınavında en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar eğer yarıyıl not ortalaması en az 2 ve üzerinde ise DC aldıkları dersten de başarılı sayılırlar.



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1481&lang=tr