Tarih - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 70
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Mustafa Nuri TÜRKMEN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş. Gör. Ayşe BALKAYA
Sekreter
Bilgisayar İşlt. Berfin ALTUNAY
Tarihçe
Tarih bölümü, Batman Üniversitesi Rektörlüğü'nün önerisi üzerine, Yükseköğretim Kurulunun 07.12.2007 tarihli toplantısında görüşülerek, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 2880 sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca kurulmuştur. Bölümümüz, Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalları'ndan oluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu bölüm, yüksek öğretimde Tarih Bilimi alanında 240 ECTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Tarih Bilim alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur.

Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Tarih Bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yılsonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. Buna ek olarak, öğrencinin bir proje çalışması sonunda hazırlayacağı Diploma Çalışması istenmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu bölümden mezun olanlar tarihi konularda araştırma ve inceleme yapan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında iş bulabildikleri gibi tezsiz yüksek lisans öğretiminin ardından Tarih Öğretmeni olarak da görev yapabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Batman Üniversitesi Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun olarak “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır



https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=11&lang=tr